Oppivelvollisuusiän nosto on suurin tasa-arvoteko sitten peruskoulu-uudistuksen

Mielenkiinnolla luin Loimaan Lehdestä 4.2.2021 yhteishausta ja haastateltujen nuorten tulevaisuuden suunnitelmista. Samaisessa lehden numerossa eduskunnan päätös oppivelvollisuusiän nostosta ja maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta saivat osakseen runsaasti kritiikkiä. Oppivelvollisuusiän nosto ja sitä kautta maksuton toisen asteen koulutus takaavat sen, ettei ainakaan perheen varallisuus nouse esteeksi yhdenkään nuoren unelmien toteutumiselle. Oppivelvollisuusiän nosto on muutakin kun maksuttomia oppimateriaaleja. Toisen asteen tutkinto on käytännössä edellytys yhteiskunnassa pärjäämiselle. Siksi oppivelvollisuuden laajentaminen on ollut vasemmistoliiton pitkäaikainen tavoite. Lakiteksti ei tietenkään yksin riitä, vaan meidän kuntapäättäjien on varmistettava, että jokainen oppilas todella saa tarvitsemansa tuen toisen asteen tutkinnon loppuun suorittamiseen. Koulutukseen panostaminen on myös koronakriisin jälkihoidossa entistäkin ajankohtaisempaa. Nuorten tulevaisuuteen satsaaminen on oikeudenmukainen ja tehokas tie ulos kriisistä. Meillä ei ole varaa syrjäyttää yhtäkään nuorta eikä hyvinvointivaltiossa voi ajatella, että kaikille lapsille ja nuorille tarjottavat maksuttomat oppimateriaalit olisivat rahan tuhlausta.

Oppivelollisuusuudistus on siitäkin syystä tärkeä ja positiivinen muutos, että siinä satsataan yhtälailla sekä lukioon että ammatillisiin opintoihin. Kuntatasolla panostukset ammatilliseen koulutukseen parantavat paikkakunnan omavaraisuutta eri alojen ammattilaisten suhteen ja luovat jatkuvuutta myös eri teollisuuden aloille. Laadukkaassa ammatillisessa koultuksessa opitaan alan perusasiat siinä laajuudessa, että työnteko alalla sujuu ja työtehtävät on helppo ottaa haltuun vaikka työnantajat vaihtuisivatkin. Samaan aikaan ammatilliset opinnot antavat jatko-opintokelpoisuuden ihan minne saakka vain lukuinto riittää. Lukiokoulutus puolestaan antaa opiskelijoilleen laajan yleissivistyksen ja luo pohjan haasteellisimmillekin tieteellisille jatko-opinnoille.

Niille nuorille, jotka nyt yhteishaussa pohtivat vaihtoehtoja haluan vielä sanoa, että aivan jokainen unelma on yhtäarvokas ja toteuttaminen yhtälailla tavoittelemisen arvoista. Toisen unelmissa voi siintää kansainvälinen ura, toisella vakaa ja varma työpaikka. Elämän haasteiden kasvattaessa taakkaa nuoren opiskelijan harteille voi riittävä unelma olla toisen asteen tutkinnon suorittaminen loppuun. Tulevaisuuden yhteiskunnassa ei kukaan ole hyödytön vaan meistä jokaista tarvitaan tekemään osamme. Yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen mukaisesti ”jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan”. Kuten peruskoulu-uudistus 50 vuotta sitten, on maksuton toinen aste tärkeä edistysaskel tämän ihmisoikeuden tasapuoliseksi toteutumiseksi!

Maarit Koivisto, kaupunginvaltuutettu, vas.