Maalaismaiseman ehostaminen
Asuinpaikastani Kojonperältä kaupungimme keskustaan on maanteitse n. 20 km. Matkan varrella on parisenkymmentä ihmisten rakentamaa asuintaloa, latoa ja muuta rakennelmaa, jotka näyttävät hylätyiltä tai muuten varsin ränsistyneiltä. Maaseudulla asuminen on tietysti monista syistä vähentynyt ja siksi näitä vähän epämääräisiä omaisuuksia on jäänyt heitteille ja rumentamaan maalaismaisemaa, jonka “alakulo” entisestään vähentää kiinnostustamme asua maalla, sillä tämä masentava elinympäristön kuva jää tiedostamattammekin takaraivoomme muhimaan negatiivisena näkynä. Jopa hyvin lähellä kaupungimme keskustaa on näitä vastaavia kauhistuksia nähtävillä, jopa hengenvaarallisia rakennuksia. Kiinteistöverotustiedoista voi löytyä ainakin osin perustietoja ja on omistajienkin etu saada poistettua rekistereistä epäkurantti omaisuus, vaikkei niistä enää veroa ehkä menekään.
Yhteiskuntamme valtavirta on nykyään, ikävä kyllä, sellainen, että “omasus” on kaikki kaikessa ylittäen kodin, uskonnon ja isänmaan puhumattakaan ihmisten keskinäisestä solidaarisuudesta. Mutta, Olof Palmen sanoin: Politiikka on tahdon asia.
Loimaan kaupunki/ kaupunginhallitus/ elinympäristövaliokunta /vastaava viran/toimenhaltija kartoittaa alueellaan olevien esteettisesti ja maisemallisesti tai muuten ongelmallisten rakennusten ja rakennelmien paikat, niiden omistussuhteet (on varmaan osin vähän vaikeaa ja varsinkin saada maailmalla olevat omistajat ymmärtämään omaisuutensa “propleemat”).
Kaupunki hakee esim. leader-rahoitusta, jolla yhteistyössä omistajien kanssa voidaan rakennuksia ehostaa tai purkaa. Hanke voi olla jopa koko Suomea koskeva ns. pilottihanke, koska ongelma on maaseutumme yhteinen.
Aloitteeni ei tarkoita mitään Potemkinin tai Putinin kulissien maalaamista, vaan ihan järkeviä toimia ympäristömme parhaaksi. Loimaalla on vaikeasti työllistettäviä ja muita työttömiä, joita voitaisiin käyttää yhteiskunnallisesti hyödyllisesti vaikkapa tämän Wirike-ohjelman puitteissa huomioiden tietysti heidän soveltuvuutensa em. töihin. Myös alueen palokunnat voisivat käyttää harjoitusobjekteinaan “tuhoon tuomittuja” rakennuksia. Myös kylätoimikunnat voivat olla aktiivisesti mukana tätä aloitetta toteuttamassa.
Hannes Mikkola
Elävyyttä keskuspuistoon ja torille
Toria ja keskuspuistoa katsellessa pistää silmään tämä “yksinäinen saarnipuu” eli valkoinen lipputanko, jossa nyt liehuu seuraa vailla vähän alakuloisena Suomi 100-lippu. Emme siis pysty liputtamaan vaikkapa Eurooppa- päivänä EU:n ja Suomen lippu vierekkäin kaupungin paraatipaikalla, vai tuodaanko jostakin kaupungin varastosta tilapäisiä viritelmiä paikalle?
Torin esiintymislava ei ole “edustuskelpoinen”. Ikivihreyttä lisää keskuspuistoon. Muraali kaupungintalon seinään.
Edellä olevien “ongelmien” perusteella esitän että
Torin nykyisen lipputankon viereen pystytetään pysyvästi 4-5 lippusalkoa lisää, joissa pidetään lähes jatkuvasti Loimaan kaupungin, kunnan, Alastaron,Mellilän ja Metsämaan kuntavaakunoista tehtyjä lippuja. Lisäksi varaudutaan siihen, että torin ympärille voidaan liikuteltavilla lippusaloillla toteuttaa vaikkapa EU:n jäsenmaiden liputus. Kansanedustajamme Olavi Ala-Nissilä saa täten tukea kotikunnastaan jonkun EU-kokouksen saamiseksi Loimaalle, jossa kuten tiedämme, maailma syntyi!
Nykyinen esiintymislava annetaan taiteellisesti orientuneiden toimijoiden uudelleen maalattavaksi lähtökohtana vaikkapa nykyisen kaupungin alueella olevien varsin kauniiden kirkkojen näköiskuvat, sillä ne ovat jopa varsin kauniit ja varmaan ehkäisevät niiden tuhrimistakin. Myös muraali kaupungintalon seinään pitää toteuttaa; minullakin siihen aihe on tietysti mielessä, mutta on parempi. että loimaalaiset siihen kantaa ottavat, jos aloitteeni muuten etenee.
Keskuspuiston ikivihreyttä on hyvä lisätä, koska sen Heimolinnan päässä näyttää näyttää siltä, että se talvella on yhtä alaston kuin Picasson malli eli joko sekä että tuijia, hopeakuusia tai vastaavia harmautta estämään!.
Kauneus ei katso pelkästään silmään vaan erityisesti mieleen!
Hannes Mikkola
Kaupungin hallinto-organisaatio
Loimaan kaupunginvaltuusto on 13.3.2017 hyväksynyt kaupungin hallinto-organisaation sanallisesti, hyvä niin, mutta internetissä ei löydy ainakaan helposti mitään järkevää organisaatiokuvaa kaupungin toiminnallisesta kokonaisuudesta.
Siksi esitän kuntalaisaloitteena, että Loimaan kaupunki julkaisee ns. sähköisessä muodosssa organisaationsa kokonaisuuden huomioiden kunnanvaltuustosta yksittäiseen loimaalaiseen kulkevan polun. Olen ymmärtänyt että kaupunginhallinnolla on tästä valmis malli, eli julkaiskaa!l
Tämän voin tehdä monella sivulla, koska pelkkä yksittäinen kokokuva ei anna organisaatiosta kuntalaisten kannalta parasta mahdollista näkemystä.
On hyvä, että jokainen päättävä henkilö kaupungin orgsanisaatiossa näkyy myös kuvallisena (vaikkapa rippikoulukuvina), jos ei niin, niin sekin tietysti ok, mutta organisaation vastuuhenkilön nimi pitää olla näkösällä.
Avoimuus tuo äärimmäistä valtaa, mutta tuo myös äärimmäistä vastuuta.
Hannes Mikkola