Give peace a chance

 

​(Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa lauantaina 16.9.2017.)

Kansanedustaja Ilkka Kanerva on haikaillut suurta ns. länsimaista koostuvan sotilasporukan suuresta ja mahtavasta sotaharjoituksesta Suomessa ja samaa kiihotusta on jatkanut Henri Vanhanen (TS 14.9.2017).

Kääntäisin asian toisin päin. Suomi voisi tai sen pitää  järjestää suuri rauhanharjoitus, johon kutsuttaisiin sotilas- ym. edustajia mm. YK:sta, EU:sta, Natosta, Venäjältä, Ukrainasta ja tietysti myös pienen pyöreäpäisen  hallitsemasta  maasta. Harjoituksessa Suomi voi puolueettomana maana korostaa, miten tärkeätä on sotilaallisen voiman sijasta panostaa ilmastomuutoksen ja luonnonvarojen tuhlauksen torjuntaan, hallittuun kokonaisvaltaiseen, maailmanlaajuiseen pakolaispolitiikkaan, ihmisoikeus- ja sotirikostuomioistuinten toimintaan, kyberturvallisuuteen, oikeudenmukaiseen elintasoon maapallon asukkaille jne. Em.asioissa saavutettu edes osittainen yhteisymmärrys on maailman parasta puolustautumista eri uhkia kohtaan; sotaan varautumisella tai sotimisella mitään näistä ongelmista ei ratkaista.

Vaikka esitykseni on nykyhetken sotakiimailijoiden vallassa ollen  tietysti vähän tai aika paljonkin utopistinen, on Suomen kuitenkin järkevämpää olla rauhan puolella kuin olla mukana kalistelemassa torrakoita ja muita ihmiskunnan tuhoon johtavia sotavälineitä.

Hannes Mikkola
Loimaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *