Monopoleista ja vähän muustakin

 

Yhteiskunta takaa meille jopa perustuslaissa tiettyjä oikeuksia, joiden pitää olla kohtuudella kaikkien saatavilla esim. sosiaali- ja terveyspalvelut, koulutuspalvelut, tiestö, vesi- ja viemäriverkot, jätehuolto,sähköverkot (paikalliset sähkönsiirtoyhtiöt ja Fingrid), tv-palvelut (Yle ja Digita), nykyään myös internet, ym. Yllämainittuja palveluita tarjoavat valtio ja kunnat ja ns. luonnolliset monopoliyhtiöt (esim. rinnakkaista sähköverkkoa ei kannata rakentaa).

Syystä, jota tiedä en, on muutamissa puolueissa päässyt valtaan suorastaan maaninen vimma yhtiöittää lähes kaikki yhteiskunnan verovaroilla tarjoamat palvelut käytännössä kansalaisten demokraattisen päätösvallan ulottumattomiin. Verovaroilla nämä yhtiöt kuitenkin edelleen toimisivat. Tragikoomista sinänsä, että karhua jo jossain päin Suomea nyljetään ennen kuin se on edes kaadettu; on perustettu sote-yhtiö, jonka johtajatkin on jo vissiin sulle-mulle periaatteella valittu. Miten voisimme estää näiden joidenkin konsulenttien selkäperästä tulleitten jätösten toteutuminen?

Saksa ei ole enää paska maa, eihän Seppo, vaan yhteiskunta, joka on tehnyt hyvin rankan tilityksen menneisyydestään ja joka pitää kauhunaikansa edelleen aktiivisesti tietoisuudessaan, jotta se ei toistu. Saksalla menee myös taloudellisesti hyvin ja siellä on suhteellisen toimiva myötämääräämislaki, jonka avulla yritykset ja sen palkansaajat toimivat yhdessä kokonaisuuden eduksi.

Miten meillä? Osuuskauppa- ja -pankkiliike ovat suuria menestystarinoita, joista kannattaa ottaa oppia. Jos nyt välttämättä halutaan joitain yhteiskunnan toimintoja yhtiöittää (todellinen tarve on kyllä hyvin tarkkaan syytä selvittää ennenkuin se toteutetaan), säätäköön eduskunta lain, jossa yhtiöiden omistamiseen ja hallintoon voidaan osallistua vaikkapa seuraavasti: Kansalaiset voivat perustaa osuuskuntia, jotka voivat oman pääoman ehdoin olla mukana näissä perustettavissa yhtiöissä, riittävällä panostuksella jopa hallituksessa. Kansalaiset saavat tätä kautta tietoa yhtiöiden taloudesta, hallinnosta, suurten johtajien palkkatasosta jne.

Sama järjestely ulotetaan myös luonnollisiin monopoliyhtiöihin. Perustuslain takaamien palvelujen lopulliset tuottajat vaaditaan ilmoittamaan mahdolliset korko-, hallinto-, konsultointi- ym kulunsa, jos niitä laskutetaan ulkomailta tai kotimaastakin, koska todelliset voitonsaajat ovat joskus kymmenien ”palomuurien” takana . Näin estetään verotulojen valuminen veroparatiiseihin. Tällainen järjestely ei ole mitään mitään piilososialismia, vaan demokraattista tasa-arvoa kansalaisten ja muiden maiden suhteen.

Tietysti malleja voi olla muitakin, tärkeintä on että kaikki suomalaiset tuntevat olevansa suomalaisen yhteiskunnan täysvaltaisia jäseniä.

Hannes Mikkola

Kirjoittaja on Loimaan Vasemmistoliitton ehdokkaana kuntavaaleissa. Kirjoitus on julkaistu alunperin Hannes Mikkolan kuntavaaliehdokas.fi-sivuilla 29.3.2017.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *