Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat,
Käsittelemme tänään talousarviota vuodelle 2025 ja suunnitelmavuosille 26 ja 27. Vuosien 20-23 tilikausien yhteensä 15 miljoonan euron ylijäämä antaa kaupungille liikkumavaraa tulevalle vuodelle 2025. Tämä kuluva vuosikin toteutui alkuperäiseen talousarvioon verrattuna ylijäämäisenä yli puoli miljoonaa.
Aiemmat puhujat ovat kantaneet suurta huolta talousarvion alijäämäisyydestä. Näin ollen, onkin huomioitavaa että, 2025 talousarviossa edelleen palvelujen ostot nousevat. Niiden arvioidaan nousevan vuodesta 2024 yli 14 prosenttia, ja jatkavan kasvuaan myös suunnitelmavuosina 26 ja 27. Palvelujen ostot ovat ensi vuonna 34 prosenttia kaikista kaupungin toimintakuluista, kun suurin kuluerä on henkilöstökulut 42 prosenttia. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pohtiikin, onko kaupungin virkahenkilöstö arvioinut riittävän kattavasti ostopalvelujen tarvetta kaikilta osin?
Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kunnille ensi vuoden alusta alkaen, Loimaa liittyy Turun työllisyysalueeseen. TE-uudistus katetaan täysimääräisesti valtionosuustuloista tai ainakin niin on valtion taholta annettu ymmärtää. Vasemmistoliiton ryhmä toivoo, ettei uudistus vaikeuta työttömien palvelujen saamista, vaan että muutos tapahtuisi sujuvasti ja asiakaslähtöisesti siten, että työttömien palvelut ja työttömyyden hoito uudistuksen myötä entisestää paranee. Loimaalla työttömien määrä on n. 700 henkilöä, joista pitkäaikaistyöttömiä n. 160. Lisäksi Loimaa palvelee seutukunnan muita työttömiä.
Sivistyspalvelualan osalta ryhmämme haluaa kiittää sivistysjohtaja Pärköä siitä, että sivistyspuoli saa valtionavustuksia erilaisten hankkeiden muodossa. Ensi vuonna sivistyspuolen hankkeiden yhteissumma on 260 000 euroa. Hankerahoitusta on saatu mm. tasa-arvoa edistävään työhön varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, kerhotoiminnan tukemiseen sekä digitaalisten oppimisympäristöjen edistämiseen, muutamia mainitakseni. Ryhmämme katsoo, että on jatkossakin oltava aktiivinen hankerahoitusten hakemiseen. Mm. rahoitus, jolla on voitu palkata koulunuorisotyöntekijä, on päättymässä 2025 loppuun. Sille ryhmämme toivoo jatkoa. Uimahallin henkilöstöresurssi on haavoittuvainen. Monta vuotta on olut tiedossa, että ainoastaan yhdellä työntekijällä on uimahallin laitekunnostusosaamista. Ryhmämme mielestä perehdytys ja tarvittavan osaamisen laajentaminen on oleellista, jotta uimahallin toiminta voidaan turvata myös lomien ja muiden poissaolojen aikana.
Koulujen ja päiväkotien hävikkiruokajakelua voitaisiin vielä lisätä entisestään. Tällä hetkellä Loimaan seudun työttömät ry jakaa hävikkiruokaa 2 kertaa viikossa ja seurakunnatkin silloin tällöin. Pohdimme, voisiko kaupunki olla myös aktiivisessa roolissa ylijäämäruoan säännöllisessä jakamisessa vähäosaisille kuntalaisille? Ruoka-apua välittävät toimijat ovat kuluvan vuoden toimeentulotukeen ja peruspäivärahaan kohdistuneiden leikkausten myötä havainneet huono-osaisuuden kasvun ja ruoka-avun tarvitsijoiden määrän rajun kasvun. Myös kauppojen hävikki on vähentynyt ja ruokaa jää jaettavaksi entistä vähemmän.
Ryhmämme toivoo, että esimerkiksi kouluverkkouudistuksen jälkeen tyhjiksi jääneet kiinteistöt otetaan mahdollisuuksien mukaan käyttöön tai laitetaan myyntiin. Kunnallistekniikan investointiohjelmassa on ensi vuodelle budjetoitu 40 000 euroa Lemmensillan muuttamiseksi ajoneuvosillaksi. Ryhmämme kyseenalaistaa muutoksen tarpeellisuuden. Asianmukaisempaa olisi kehittää 9-tien risteystä turvallisemmaksi käännyttäessä nykyiselle kaupungintalolle johtavalle tielle. Onneksi kuitenkin Mäenpään silta on saanut investointiosaan ensi vuodelle 50 000 euroa ja vuodelle 2026 650 000 euroa. Jospa uutta Mäenpään siltaa alamme saada jo lähitulevaisuudessa.
Näillä puheilla, Vasemmistoliiton valtuustoryhmä toivottaa kaikille oikein rauhaisaa joulunaikaa ja solidaarista uutta vuotta!