Vapun tervehdyspuhe Loimaan Torilla, Maarit Koivisto

Hyvät ystävät, Hyvät toverit, siskot ja veljet. Lämpimästi tervetuloa jälleen viettämään yhteistä vappujuhlaamme Loimaan torille.

Kulunut vuosi on ollut synkkä. Viime kesänä pääministeri Petteri Orpo sai kasaan hallitusohjelman yhdessä Perussuomailaisten, Kristillisdemokraattien ja RKP:n kanssa. Hallitusohjelman nimi on ”Vahva ja välittävä Suomi”. Viimeistään nyt pitäisi olla kaikille selvää, että kyseessä on pikemminkin ”Vahvoista välittävä Suomi”.

Hallituspuolueet ovat tehneet kuten lupasivat ennen eduskuntavaaleja. Eli ennennäkemättömiä leikkauksia, joiden rinnalla Sipilän hallituksen leikkauksetkin kalpenevat. Viestinnän kansalaisille näistä leikkauksista ja niiden jopa katastrofaalisista seurauksista. Orpo joukkoineen on tiivistänyt kahteen hokemaan, joita on saatu kyllästymiseen saakka kuulla ”Meidän on pakko” ja ”Meillä on hyvä hallitusohjelma”.

Pakko on hyvin suhteellinen käsite. Suomen valtion taloutta on tasapainotettava ja velkamäärää hillittävä, tästä vallitsee yksimielisyys yli puoluekentän. Kyse ei olekaan siitä, onko meidän pakko hoitaa valtion taloutta vaan siitä mitä keinoja ollaan valmiita käyttämään? Millaisia arvovalintoja talouden tasapainotuksessa tehdään. On hyvin vaikeaa käsittää, että miksi on pakko lisätä lapsiperheköyhyyttä, vaikeuttaa toisen asteen opintojen loppuun saattamista, leikata työttömien ansiopäivärahaa ja siten ajaa entistä useammat toimeentulotuen piiriin, lakkauttaa aikuiskoulutustuki ja siten vaikeuttaa työttömyyden kohtaanto-ongelman hoitamista, leikata asumistuesta ja sairaspäivärahoista, heikentää sairaalaverkkoa ja tehdä kohdentamattomia satojen miljoonien juustohöyläsäästöjä mm. lastensuojeluun. Kun samaan aikaan on pakko keventää oluen verotusta, tukea yksityisten lääkäripalveluiden käyttöä ja keventää ansiotulojen verotusta.

Orpon hallitus lähtee siitä, että kokonaisveroastetta ei nosteta ja verotusta kevennetään nimellisesti kaikissa tuloluokissa. Progressiosta johtuen verotus kevenee eniten hyvätuloisilla. Saman aikaisesti osinkoverotukseen ei kosketa, mutta esimerkiksi työssäkäyvien työmatka vähennystä leikataan. Tämäkään ei suinkaan ole mikään pakko vaan oikeistolaisesta arvomaailmasta kumpuava valinta. Uusliberalistiset taloususkovaiset väittävät, että kyllä ne rikkaiden veronalennukset tulevat vielä hyödyttämään köyhiä, vaikka tämä väite on useissa tutkimuksissa osoitettu vääräksi. Samaan aikaan puhutaan ”hyvinvointivaltion pelastamisesta” vaikka erittäin harvalla meistä hyvinvointi lisääntyy kun elämisen perus edellytyksistä leikataan.

Viime syksynä sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTE julkaisi laskelman hallitusohjelman sosiaaliturvaleikkausten, indeksijäädytysten sekä työttömyys turvan ja asumistuen leikkausten kumulatiivisista vaikutuksista. Näiden laskelmien mukaan hyvät toverit, pienituloisten määrä kasvaa tänä vuonna noin 40 000:lla henkilöllä, joista lähes 13 000 on lapsia. Tämän seurauksena pienituloisissa perheissä eläviä lapsia on tänä vuonna jo lähes 150 000. Hallituksen leikkausten vaikutukset kasautuvat samoille ihmisille ja samoille kotitalouksille, jolloin leikkaukset nimenomaan lisäävät eriarvoisuutta ja pahentavat ylisukupolvista köyhyyttä. Hyvät toverit, sanottakoon se vielä kerran ääneen sosiaaliturvan leikkausten suurimpina kärsijöinä ovat köyhissä lapsiperheissä elävät lapset ja nuoret. Tämä, on oikeistohallituksen tekemä valinta, jonka mm. perussuomalainen valtionvarainministerimme Riikka Purra siunaa hymyssä suin poseeraten sakset kädessä.

Hyvät toverit, Suomessa meillä on kansalaisyhteiskunta. Se tarkoittaa sitä, että sinulla ja minulla, on oikeus paitsi asettua ehdolle ja äänestää demokraattisissa vaaleissa, myös vaalien välillä ilmaista mielipiteemme eri keinoin. Tätä oikeutta ovat käyttäneet kuluvan kevään aikana esimerkiksi AY-liike, lakkoilemalla vastustaen hallituksen työelämäheikennyksiä ja työttömiin kohdistuneita leikkauksia, mutta myös nuoret lukiolaiset järjestämällä ulosmarsseja ympäri maata vastustaakseen hallituksen päätöstä romuttaa toisen asteen opintojen maksuttomuus.

Petteri Orpon johtama hallitus siis täysin ilman minkäänlaisia perusteluja päätti rajata toisen asteen maksuttomuuden siihen, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Näin ollen esimerkiksi lukiolaiset joutuvat yhtäkkiä juuri valmistumisen kynnyksellä, maksamaan opinnoistaan. Tämä tuo monelle kohtuuttomia paineita käydä opintojen ohella töissä juuri abiturienttivuotena kun kaikista tärkeintä pitäisi olla keskittyminen ylioppilaskirjoituksiin ja valmistumiseen. Lukio on nykymuodossaan hyvin rankka koulu ja ylioppilaskirjoitusten tulos vaikuttaa suoraan mahdollisuuksiisi päästä jatko-opintoihin kun korkeakoulujen sisäänotossa pääsykokeiden painopistettä on jatkuvasti vähennetty. Päätös iskee tietysti lähinnä niihin lukiolaisiin, joiden vanhemmilla ei ole rahaa ja resursseja osallistua koulunkäynnin kustannuksiin. Riski opintojen keskeytymiselle on suuri tässä ryhmässä muutenkin. Orpon hallituksen ainoa tavoite tällä päätöksellä näyttääkin olevan eriarvoisuuden lisääminen yhteiskunnassa.

Aktiivinen kansalaisyhteiskunta on toimivan demokratian perusta. Sen vuoksi ei olekaan yllätys, että oikeistohallituksen leikkuri iskee myös tähän. Sen lisäksi, että hallitus on yrittänyt säätää perustuslain vastaista kieltoa poliittisille lakoille, on hallitus myös päättänyt lopettaa kaikkien suomalaisten rauhanjärjestöjen valtionavustuksen. Tämä valtion budjetin kannalta minimaalinen rahasumma on katsottu tässä maailman tilanteessa tarpeettomaksi antaa rauhan työhön. Kaaos ja hajaannus yhteiskunnassa lisäävät turvattomuuden tunnetta, mikä sataa kovia oikeistolaisia arvoja kannattavien puolueiden laariin.

Kaikista näistä eriarvoisuutta lisäävistä leikkauksista huolimatta valtion talouden alijäämä kasvaa ja valtion velkaantuminen kiihtyy. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetissa on esitetty 375 miljoonan euron edestä talouden tasapainottamiskeinoja, jotka kaventavat tuloeroja, vähentävät eriarvoisuutta ja korjaavat Suomen taloutta ympäristölle kestävällä tavalla. Näitä keinoja ei hallituksen työkalupakista löydy.

Hyvät toverit, EU vaalit ovat jo aivan nurkan takana eli kesäkuun alussa. Moni miettii miksi EU vaaleissa pitäisi äänestää. EU koetaan kaukaiseksi jättiläiseksi, jonka valtakoneistossa Suomen mepit nähdään vain häviävän pieninä osasina. Kuitenkin Euroopan parlamentti on asiansa osaavalle poliitikolle nimenomaan valtavan tärkeä vaikuttamisen paikka. Oikealla tavalla verkostoitumalla ja tekemällä yhteistyötä voi saavuttaa jopa suurempaa vaikutusvaltaa kuin kotimaamme politiikassa edes ministerinä. Moni pitää Euroopan parlamenttia jonkinlaisena huilipaikkana kotimaan politiikasta, vaikka mepeillä on edelleen mahdollisuus oman työnsä rinnalla osallistua myös kansalliseen päätöksen tekoon mm. kuntatasolla. Työnsarkaa mepeillä riittää kyllä myös Europarlamentissa. Koko Euroopan ylle on nimittäin nousemassa synkät pilvet. Kaikissa EU valtioissa povataan jättimäistä vaalivoittoa äärioikeistolle ja sitä lähellä oleville puolueille. Näin ollen onkin aivan äärimmäisen tärkeää, että Suomen vasemmisto lähettää EU parlamenttiin terävimmät kärkipoliitikkonsa taistelemaan äärioikeistoa vastaan. Ääiroikeiston nousun vaikutukset on jo nähty Suomessa kotimaan politiikassa epäinhimillisen leikkauspolitiikan muodossa. Väkivaltaa ihannoivat ja ihmisoikeuksista viisveisaavat poliitikot eri maissa ovat valmiita ottamaan valtaansa koko Euroopan, tästä alkaisi taantumuksen aika, jossa niin työväen, naisten, lasten kuin vähemmistöjenkin oikeudet ovat jälleen uhattuna ja vuosikymmenten työ oikeuden mukaisuuden eteen kuin pois pyyhkäisty. Tämän vuoksi jokaisen vasemmistolaisen ja vasemmistolaiset arvot jakavan on ehdottoman tärkeää käyttää äänioikeuttaan näissä vaaleissa. EU vaaleissa on vain yksi koko maan kattava vaalipiiri ja Vasemmistoliiton listalla on joukko toinen toistaan parempia ehdokkaita valmiina käymään taistoon äärioikeiston nousua vastaan, meidän jokaisen ihmisoikeuksien puolesta. Vähintään 2 paikkaa EU parlamentissa on Suomen Vasemmistoliiton tavoite ja sehän me otetaan!

 

Rakas, arvokas toveri, näillä sanoin haluan toivottaa juuri sinulle tasa-arvoista, solidaarista, oikeudenmukaista ja tiedostavaa vappua!