Faabeli

Olipa kerran jättimäinen maailmanlaajuinen muurahaisyhteiskunta, jota vuosikymmeniä oli hallinnut diktaattorin ottein muurahaiskuningatar, kutsumanimeltään Ayn Friedman I, hänellä oli valtava joukko mielisteleviä kuhnureita, jotka hedelmöittivät idolinsa aina tämän mielihalun ilmaantuessa ja sehän tapahtui usein. Hedelmöityksen tuloksena oli valtaisa joukko työ-, sota-, media- ja vartijamuurahaisia, jotka orjuutettuina, tosin useimmat orjuutensa hyväksyen, palvelivat kritiiköttömästi kuningatartaan hänen mielitekojensa toteuttamiseksi.

Aikaa myöten Aynin vallanhimolle ei riittänyt enää oma pesä, vaan hän tuotti kuhnureillaan uusia kuningattaria, jotka perustivat omia pesiään ympäri maailmaa ja tänä päivänäkin näitä valloituksia edelleen tehdään ja hyvällä menestyksellä. Tosin joissakin paikoissa on kapinapesäkkeitä, joissa kriittiset työmuurahaiset kyseenalaistavat Aynin yksinvaltiuden ja vaativat uutta poliittista, yhteiskunnallista ja taloudellista järjestystä omiin kekoihinsa. Toistaiseksi he ovat edelleen marginaalissa, vaikka aikoinaan eräät keot kapinalliset saivatkin hetkellisesti haltuunsa toteuttamalla vähäisiä demokraattisia ja taloudellisia uudistuksia alueellaan. Muutama keko sortui vallan saatuaan Aynin tapaiseen diktatuuriin ja tuhoutuivat ja Ayn sai entistä maailmanlaajuisemman kuristusotteen muurahaisyhteiskuntien toimintaan. Yhteiskunnissa on, kuten melkein aina toisinajattelijoitakin, jotka kammoksuvat Aynin tapaa hallita valtakuntaansa lahjonnalla, korruptiolla, aivopesulla, tattaripuuroa ja tosi-tv-ohjelmaa tarjoamalla. He ovat varmoja siitä, että koko järjestelmä on vain savijaloilla seisova jättiläinen, pyramidihuijaus, joka kuolee lähiaikoina omaan oksennukseensa.

Kohta puolitoista vuotta on kuningatar yrittänyt erästä ulkoista uhkaa torjua, mutta kun on luonut hirviöjärjestelmän, jonka vastustuskyky on tämän tyyppisiin ongelmiin heikko, niin keinot ovat vähissä ja tulokset vähäisiä.

Faabeli-tarinoissa pruukaa olla opetus, niin on tässäkin; eri asia tietysti on, ehtiikö oppi mennä ajoissa perille.

Jää nähtäväksi.