Valtuustoaloite 9.12.2019 Maksuton ehkäisy

Väestöliitto, Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat kaikki suositelleet raskauden ja seksitautien ehkäisyn kulujen julkista rahoittamista alle 25-vuotiaiden osalta. Samaa tavoitetta ovat edistäneet Suomen Kätilöliitto ja Suomen Ylioppilaskuntien Liitto (SYL). Maksuton ehkäisy luo tasavertaisen mahdollisuuden sadoille tuhansille nuorille pitää seksuaaliterveydestään huolta ilman, että oma tai perheen varallisuus rajaa vaihtoehtoja tai asettaa esteitä ehkäisyn hankinnalle. Ehkäisykulut kasaantuvat usein tytön tai nuoren naisen vastuulle. Maksuttomalla ehkäisyllä on siten selvä sukupuolivaikutus.

Maksuttoman ehkäisyn on havaittu olevan kustannustehokas keino nuorten sukupuolitautitartuntojen ja raskauden keskeytysten ehkäisemiseksi. Raskauden keskeytys on naiselle sekä fyysisesti että psyykkisesti raskas prosessi joka myös aiheuttaa kustanuksia yhteiskunnalle. Myös sukupuolitautien hoidosta aiheutuvat kustannukset kuuluvat tartuntatautilain mukaisesti yhteiskunnalle ja potilas saakin näiden tautien lääkehoidon maksutta. Kuitenkin sukupuolitaudeilla on myös pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen, etenkin hoitamattomana. Esimerkiksi klamydiatartunta saattaa olla pitkään oireeton ja siten diagnoosin ja  hoidon viivästyessä infektio voi vaurioittaa pysyvästi naisen sukupuolielimiä ja aiheutaa ei-toivottua lapsettomuutta.

Monet suuret kaupungit tarjoavat jo nyt maksutonta ehkäisyä alle 25 vuotiaille. Nämä kaupungit ovat muutenkin nuorten silmissä vetovoimaisia koulutus- ja työpaikkatarjontansa vuoksi. Myös Turun kaupunki on ottanut maksuttoman ehkäisyn käyttöön 2.12.2019. Onkin vaikeaa enää keksiä syitä sille, miksi esimerkiksi Turussa opintojensa vuoksi asuva nuori säilyttäisi kirjansa Loimaalla kun Turussa kirjoilla olevana saa paremmat edut. Turussa kirjoilla olevat saavatkin siis mainitusta päivämäärästä alkaen veloituksetta käyttöönsä seuraavat ehkäisymenetelmät:

  • ehkäisypillerit, -renkaat tai -laastarit vuoden ajaksi ensimmäistä ehkäisyä haettaessa, enintään siihen saakka kun hakija täyttää 25 vuotta
  • ensimmäinen kierukka tai ehkäisykapseli (koskee myös päihdehuollon asiakkaita iästä riippumatta sekä ehkäisyn aloitusta 3 kuukauden sisällä raskauden keskeytyksestä)
  • kondomit kaikille alle 25-vuotiaille sukupuolesta riippumatta

Me allekirjoittaneet esitämme Turun mallin mukaisen maksuttoman ehkäisyn käyttöönottoa myös Loimaalla. Lisäksi esitämme, että ensimmäinen ehkäisy synnytyksen jälkeen olisi maksuton kaiken ikäisille ja  että lääketieteellisestä syystä ehkäisymenetelmää vaihtava olisi oikeutettu etuuteen myös uuden ehkäisymenetelmän osalta.

 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä                                                                             Vihreät valtuustoryhmä