Vappupuhe 2022

Hyvät ystävät, Hyvät toverit!

Tervetuloa minunkin puolestani tänne Loimaan historiallisen työväentalon juhlasaliin ja sen uudelle parketille. Suuret kiitokset Loimaan vasemmistoliiton kunnallisjärjestölle tästä kunniasta päästä puhumaan tähän juhlaan. Tänään, hyvät toverit, meillä on todellakin useita syitä juhlaan.

 

Tämä on ensimmäinen Loimaan vasemmiston viettämä yhteinen vappujuhla kolmeen vuoteen. Mikä onkaan hienompi tapa juhlistaa tätä pandemiarajoitusten jälkeistä ensimmäistä työväenjuhlaa kuin tanssiminen uudella tanssilattialla. Työväen talon juhlasalin lattian uudistaminen on ollut kunnallisjärjestömme aktiiveilta suuri ponnistus ja pitkällinen projekti, joka nyt on vihdoin saatu päätökseen. On suuri ilo olla mukana luovuttamassa tätä kaunista parkettia uusien tanssijasukupolvien askellettavaksi. Kiitos teille kaikille, että olette tänään mukana ja olkaa hyvä!

 

Ennen kaikkea tämä juhla on kiitos juhla. Takana on Suomen historian ensimmäiset aluevaalit. Näissä vaaleissa Vasemmistoliitto pärjäsi hienosti ja otti paikkansa hyvinvointialueemme 4. suurimpana puolueena. Itsekin otin osaa näihin vaaleihin ehdokkaana ja haluankin täydestä sydämestäni kiittää Loimaan vasemmistoliiton kunnallisjärjestöä upeasta vaalikampanjasta. Jokainen kunnallisjärjestön aktiivi antoi korvaamattoman panoksensa vaalikampanjalle, josta kiitoksena saimme yhdessä aikaan tämän vaalivoiton. Äänimääräni, tai oikeastaan äänimäärämme 951 ääntä oli vaalipiirissämme vasemmistoliiton neljänneksi suurin äänimäärä ja ei-turkulaisista vasemmistoliiton ehdokkaista kaikkein suurin. Vasemmistoliiton kannatus nousi Loimaalla vuoden 2021 kuntavaalien 11,4 prosentista 13,9 prosenttiin. Kannatuksemme aluevaaleissa oli puolueista toiseksi suurin, heti Keskustapuolueen jälkeen. Tämä kannatus, hyvät ystävät, toi meille paitsi aluevaltuutetun, myös aluevaltuuston varapuheenjohtajuuden ja näin ollen pääsyn myös aluehallituksen pöydän ääreen. Tämä, hyvät toverit on kaikkein tärkein vaikuttamisen paikka mihin Loimaan Vasemmisto on onnistunut viimevuosina saamaan edustajansa ja kiitos siitä, hyvät toverit, kuuluu jokaiselle teistä!

 

Kuntavaalien kannatuslukema oli toki pienoinen pettymys, mutta lukemaa tarkastellessa tulee muistaa että 2 edellisten vaalien ääniharavaamme Eveliina Tyyskänen ja Jarmo Rasi eivät asettuneet ehdolle emmekä pienentyneellä ehdokasjoukolla vain onnistuneet kahden huippuehdokkaan äänien säilyttämisessä. Kuitenkin säilytimme kaikesta huolimatta 4 valtuustopaikkaa kooltaan pienentyneessä Loimaan valtuustossa. Lisäksi moni useamman kerran ehdolla olleista onnistui kasvattamaan äänimääränsä aiemmasta, minkä voi nähdä kiitoksena hyvin tehdystä työstä. Politiikassa nähdään paljon vahvoja persoonia, mutta yksittäisiä ihmisiä tärkeämpää on hyvä porukka ja yhteistyö, joka mahdollistaa sen tärkeän työn, jota edustajamme kaupungin valtuustossa, hallituksessa ja lautakunnissa sekä nyt myös aluevaltuustossa ja hallituksessa tekevät päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen, saaden osakseen paljon arvostelua ja niin kovin vähän kiitosta. Siksi lausumani kiitokset kuuluvat jokaiselle aktiiviselle toverille tasapuolisesti.

 

Hyvät toverit. Viimeksi, kun vietimme yhteistä vappujuhlaa, elettiin vuotta 2019. Tuolloin eduskuntavaalit oli juuri käyty ja Antti Rinne kävi hallitustunnustelujaan. Rinne onnistui keräämään kasaan historian punavihreimmän hallituksen. Kuitenkin Rinteen oma hallitustaival jäi varsin lyhyeksi ja jo joulukuussa pääministeriksi nousi Sanna Marin. Suomen historian nuorin pääministeri ja 3. naispääministeri. Sanna Marinin hallituskausi on ollut ehkä rauhanajan vaikein. Vain 18 päivää Marinin virkaanastumisen jälkeen raportoivat Kiinan terveysviranomaiset tunnistaneensa uudentyyppisen koronaviruksen Kiinan Wuhanissa. Tästä vain hieman yli 2 kuukauden kuluttua julisti maailman terveysjärjestö WHO maailmanlaajuisen pandemian, joka jatkuu edelleen. Koronaviruspandemia on pyyhkinyt yli kaikkien yhteiskuntien ja aiheuttaen Suomessakin rauhanajan suurimman yhteiskunnallisen kriisin. Sanna Marinin johtama hallitus on kuitenkin onnistunut luotsaamaan Suomen läpi pandemiasta. Lisäksi pandemian aiheuttamista ennen näkemättömistä haasteista huolimatta hallitus on saanut vietyä läpi merkittäviä uudistuksia: purkamaan aktiivimallin, laajentamaan oppivelvollisuutta, toteuttamaan sote-uudistuksen, kirjaamaan vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen lakiin ja nostamaan työllisyyttä yli tavoitteensa. Vain muutamia mainitakseni.

 

Nyt kun koronapandemia viimein hellittää otettaan ja moni ehti jo ajatella, että edessä on paluu normaaliin, saimme kokea uuden järkytyksen. Tämän aiheutti naapurimaamme Venäjän presidentti Vladimir Putin aloittamalla täysin oikeudettoman ja julman hyökkäyssodan toisessa naapurimaassaan Ukrainassa.  Putinin järkyttävä hyökkäys on nostanut esiin Suomessakin keskustelun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, oman turvallisuutemme varmistamisesta epävakaan diktaattorin hallinnoiman maan naapurina. Tämä keskustelu on kärjistynyt juupas/eipäs keskusteluksi liittymisestä sotilasliitto natoon. Vasemmistoliitto on vastustanut natoon liittymistä koko olemassaolonsa ajan. Sen sijaan Kokoomus on puolueista ainoana kirjannut natoon liittymisen tavoitteekseen puolueohjelmassaan. Nato keskustelut on ollut julkisuudessa hyvin yksipuolista, liittymisen etuja korostavaa ja kriittisille sanan painoille on jäänyt kovin vähän tilaa. Sekä media, että suuri osa kansanedustajista ovat kääntyneet varauksettomasti naton kannattajiksi, joten on helppoa päätellä, miksi myös suomalaisten enemmistön mielipide on kääntynyt naton kannalle. Tasapuolisuuden nimissä myös natoon liittymisen haittapuolista olisi voitava käydä avointa keskustelua, jotta nämä mahdolliset ongelmat eivät sitten tulisi yllätyksenä eteen. Naapurimaassamme Ruotsissa on natokannan muodostus ollut paljon Suomea maltillisempaa. Itse olen ollut ja olen edelleen natoon liittymistä vastaan. Mikäli kesäkuun puoluekokouksen aikana vielä natokannan muodostus on ajankohtaista niin tulen äänestämään natoa vastaan. Sinänsä näyttää tällä hetkellä siltä, että suomi tulee jättämään natohakemuksen, olipa vasemmistoliitto ja sen kannattajat natosta mitä mieltä tahansa. Vasemmisto ei voi taistella tuulimyllyjä vastaan joka rintamalla yhtä aikaa. Jokaisen meistä on valittava taistelunsa. Hedelmällisempää on valita sellaiset taistelut, joissa on mahdollisuus saavuttaa voittoja. Niinpä jääräpäisen naton vastustamisen sijaan tulisi vasemmistossakin kyetä siirtymään ajattelussa jo eteenpäin. Kun kerran nato näyttää nyt väistämättömältä tulevaisuudeltamme, tulisi meidän keskittää energiamme siihen minkälaista politiikkaa vasemmisto haluaa tehdä natomaa Suomessa.

 

Hyvät toverit, vasemmistoliitto on rauhanliike. Näin ollen meidän tulee myös natossa keskittyä vaikuttamaan suomen ulkopolitiikkaan rauhan välittäjänä. Mielestäni natosuomen tärkeimmät ulkopoliittiset tavoitteet tulisi olla ihmisoikeuksien puolustaminen ja ydinaseriisunta. Ydinsota on sodan muodoista pahin. Siinä sodassa ei lääkintäjoukkoja tarvita, kun ei ole mitään pelastettavaa. Säteily sairastuttaa ja tappaa sille altistuneet varmasti, joko välittömästi tai viiveellä. Lisäksi ydinlatauksen räjähdyksestä syntyvä laskeuma saastuttaa maaperän, veden, ruoan, juoman, alueen ihmiset ja eläimet. Mielestäni vasemmistoliiton olisi tärkeää vaikuttaa siihen, ettei Suomeen sijoitettaisi naton joukkoja, naton tukikohtia saatikka naton ydinaseita. Suomen tulisi tehdä töitä sen eteen, että natomaat sitoutuisivat maailmanlaajuiseen ydinaseiden kieltosopimukseen.

 

Paitsi, että sota on pahin kuviteltavissa oleva humanitaarinen kriisi, on se myös ympäristövaikutuksiltaan järkyttävä. Sota Ukrainassa on osoittanut meille läntisen Euroopan kultapossuvaltioille riippuvaisuutemme venäläisestä fossiilisesta energiasta. Euroopan maiden asettamat talouspakotteet Venäjälle ovat korostaneet entisestään vihreän siirtymän välttämättömyyttä. Maamme hallitus on tehnyt erittäin kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, mutta valitettavasti keskustapuolueen mukana olo hallituksessa on vesittänyt sen terävimmän kärjen. Loimaan lehden kopeissakin kyllästymiseen saakka hoetaan, että maan hallitus kuvittelee Suomen voivan pelastaa koko maailman ilmastopolitiikallaan. Tällaistahan ei kukaan hallituksen edustaja tietenkään ole väittänyt vaan kyseessä on ilmastonmuutosdenialistien itse keksimä ja hartaasti vaalima väite. Tällaista argumentaatiovirhettä kutsutaan olkiukoksi. Toisin kuin ilmastonmuutosdenialistit sitkeästi väittävät ei vihreä siirtymä tarkoita Suomelle pelkkää maksajan osaa. Päinvastoin, Suomi on tärkeässä asemassa kehittämässä ympäristön kannalta parempia teollisuuden prosesseja ja energian tuotantomuotoja, jotka myös tulevaisuudessa luovat Suomeen työpaikkoja ja verotuloja. Teollisuuden tuotantoa on massiivisesti siirretty Kiinan ja Intian kaltaisiin maihin, joissa tähän saakka on olut matalammat standardit mm. monissa ympäristöasioissa. Kuitenkin tulevaisuuden kuluttajille entistä tärkeämpää on myös kansainvälisillä markkinoilla tuotteiden eettisyys ja ympäristöystävällisyys, jotka tulevat nousemaan hintaa tärkeämmäksi kilpailuvaltiksi tulevaisuudessa. Näin ollen myös Kiina ja Intia tulevat tulemaan perässä näiden ratkaisujen kanssa pysyäkseen mukana kansainvälisessä kilpailussa. Kukaan ei ole vaatinut, että Suomen tulee pelastaa koko maailma, riittää kun kannamme vastuumme globaalista ilmastokriisistä ja teemme oman osuutemme. Tämä vähentää tulevaisuudessa myös riippuvuuttamme Venäjästä ja näin ollen emme joudu nykyiseen tapaan välillisesti tukemaan epäinhimillisiä, siviileihin kohdistuvia hyökkäyksiä tulevaisuudessa.

 

Edellä mainitut valtakunnalliset ja kansainväliset esimerkit osoittavat erinomaisesti sen, että nyt jos koskaan tarvitaan vasemmistolaista vaikuttamista kaikilla vaikuttamisen tasoilla. Tämä ei ole vain juhlapuheiden sanan helinää. Tämä, hyvät toverit, on taistelu kutsu. Yksikään meistä, ei ole niin vahva, että pystyisi yksinään muuttamaan maailmaa. Emme myöskään voi taistella kaikilla rintamilla yhtä aikaa. Mutta taistelemalla yhdessä niiden asioiden puolesta, jotka ovat taistelun arvoisia voimme kääntää kehityksen suunnan. Tämä taistelu vaatii rohkeutta. Asiakokonaisuudet saattavat tuntua liian valtavilta edes hahmotettavaksi. Kuitenkin yksinkertaisen asian paketoiminen vaikeasti ymmärrettävään pakettiin on yksi valtaapitävien vanhimmista yrityksistä harhauttaa tavallinen ihminen luulemaan, ettei hän itse kerta kaikkiaan voi asioille mitään. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Jokainen asia on pilkottavissa ymmärrettäviin palasiin. Jokainen muutos koostuu pienistä teoista, joihin halutessaan pystyy kuka tahansa. Kaikilla meistä on arvokasta osaamista jollakin yhteiskunnallisen elämän osa alueella. Menkää siis, hyvät toverit, ja käyttäkää niitä vaikuttamismahdollisuuksia, joita demokratia meille tarjoaa. Lähtekää rohkeasti mukaan yhdistystoimintaan, osuuskuntiin ja poliittiseen toimintaan sen eritasoilla. Olitpa sitten opiskelija tai eläkeläinen, perheellinen tai yksin eläjä, työtön tai työssäkäyvä, vammainen tai vammaton, sinua tarvitaan. Sillä ilman jäseniä ei yksikään liike ole mitään. Hyvät toverit, kukaan ei koskaan tule antamaan vasemmistolle valtaa, ellemme itse sitä itsellemme ota!

 

Näillä sanoilla, arvoisa toveri, haluan toivottaa juuri sinulle tasa-arvoista, solidaarista ja tiedostavaa vappua!