Vanhustenhoidon moraaliton bisnes

Kyllä huomaa, että on vaalit tulossa, kun musta jälleen vaihtuu valkoiseksi ja toisinpäin!

Haluamme nyt vasemmistoliitosta vastata Olavi Ala-Nissilän kirjoitukseen (LL 21.2.).

Vanhustenhoidon tila on päässyt vihdoinkin otsikoihin ja keskusteluihin, ja hyvä niin.

Ensinnäkin, toisin kuin Ala-Nissilä, me emme vasemmistoliitossa valitettavasti yllättyneet lainkaan tämän kaltaisten uutisten ulostulosta. Asiahan ei ole mitenkään uusi, vaan mm. professorit Sirkka-Liisa Kivelä ja Marja Jylhä ovat jo ainakin vuodesta 2006 selvittäneet vanhustenhoidon tilaa Sosiaali-ja Terveysministeriölle. He ovat kritisoineet ympärivuorokautisten hoitopaikkojen vähentämistä ilman, että kotihoitoa kehitetään sekä myös liian alhaista hoitajamitoitusta. Olavinkin mainitsema 0,5 hoitajaa mitoitushan on ehdoton minimi, jolla voidaan toteuttaa ihmisen perushoito. Se tarkoittaa, että esimerkiksi kymmentä hoidettavaa kohden on 5 hoitajaa, jotka jaetaan päivän aikana kolmeen vuoroon.

Vasemmistoliiton edustajat ovat puhuneet riittävistä resursseista vanhusten hoiva-alalle sekä eduskunnassa että paikallispolitiikassa. Loimaalla me vasemmistolaiset olemme nostaneet hallituksessa ja valtuustossa useasti esille esim. kotihoidon kestämättömän tilanteen Loimaalla. Olemme myös vastustaneet kaupungin sote-kiinteistöjen myymistä ja yletöntä yksityistämistä monikansalliselle pörssiyhtiölle. Haluammekin nyt kysyä, mitä konkreettista Keskustapuolue on oikeasti tehnyt niistä asioista, joita Ala-Nissilä kirjoituksessaan mainitsee? Meidän kokemuksemme nimittäin on, että Keskustapuolueen edustajat ovat enimmäkseen vastustaneet kaikkia sotepalveluihin ehdotettuja parannuksia.

Siinä Ala-Nissilä on oikeassa, että hoito-ja hoiva-ala on rankkaa työtä, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Mielestämme työn vastuu ei mitenkään ole suhteessa alan palkkaukseen. Hoitoalaa kyllä arvostetaan yleisesti ottaen paljon, mutta se ei vain koskaan ole näkynyt hoitotyötä konkreettisesti tekevien palkkanauhoissa, päin vastoin Sipilän hallituksen kilpailukykysopimuksen varjolla tekemät lomarahaleikkaukset sekä palkattomat työajan pidennykset iskivät eniten nimenomaan tähän naisvaltaiseen ammattikuntaan.

Olemme vasemmistoliitossa sitä mieltä, että ikäihmisten hoivan ongelmat ovat pesiytyneet yhteiskuntaamme oikeistolaisen leikkauspolitiikan seurauksena. Tämä kertoo ennen kaikkea siitä, mikä on ikääntyneen väestömme todellinen arvostus. Maamme rakentaneiden seniorikansalaisten viimeisten vuosien välttämättömästä hoivasta on tehty voitokas bisnes. Kuntien säästöpakkojen viitoittamana meillä on käsissämme 2010-luvun ”huutolaisbisnes”, kilpailutukset voittaa se, joka halvimmalla ottaa tämän ”ongelman” hoitaakseen.

On kovin perinteikästä, että ikäihmisten asiat nousevat aina vaalien alla keskustelun kohteeksi, minkä jälkeen ne voidaan sujuvasti unohtaa seuraavan vaalikauden ajaksi. Nyt mitta on kuitenkin täyttynyt. Vanhuspalvelujen räikeät epäkohdat ja väärinkäytökset eivät saa jäädä vain vaalipuheisiin. Nyt tarvitaan konkreettisia päätöksiä ja iänikuisten suositusten tilalle sitovaa lainsäädäntöä, jotta ikäihmiset saisivat sitä eettisesti hyvää hoitoa, jonka he ovat ansainneet!

Maarit Koivisto, sairaanhoitaja (vas.)

Riina Heinonen, sairaanhoitaja (vas.)

Eveliina Tyyskänen, sairaanhoitaja (vas.)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *