Kaupungin konsernitilinpäätöksessä on tietysti em. asioista jonniin verran tietoa, mutta se kyllä hukkuu 200-sivuisen paperinivaskan syövereihin. Siksi näitä kannattaa ja pitää ihan erikseen käsitelllä.
Loimaata tuntuu vaivaavan päätöksentekotapa, jonka koen ongelmana; koskee kyllä muitakin kuntia ja valtionhallintoakin. Kunnallislain tulkinnoilla pyritään kaikki mahdolliset päätökset tekemään virkahenkilöiden yhden totuuden esityksinä kaupunginhallituksessa ja lauta/valiokunnissa. Mielestäni kaupunginvaltuustossa pitäisi käsitelllä paljon enemmän kaupungin asioita, ei aina välttämättä päätöksinä, vaan keskustelemalla eri vaihtoehdoista, joilla voidaan evästää lopullisemman päätöksen tekiljöitä. Olen ollut mukana parissa valtuustossa ja niissä ei todellakaan ole aikaa tuhlattu asioiden käsittelyyn, kun niitä ei ole ollutkaan. Valtuutetut turhautuvat (erityisesti kaupunginhallituksen ja lauta/valiokuntien ulkopuolella olevat), kun heillä ei ole käytännössä muuta päätettävää kuin talousarvio syksyllä ja tosiasiat mennestä toteava tilinpäätös keväällä/kesällä.
Tietysti nämä tosipäättäjätkin ”turhautuvat”, kun joutuvat kuuntelemaan varmaan heidän mielestään turhanaikaisia puheenvuoroja asioista, joista he ovat jo kabineteissaan päätökset tehneet; tämä on kuitenkin mielestäni yksi demokratian säilymisen edellytyksiä; eiköhän ne istumalihakset tällaisenkin prosessin kestä.
Hannes Mikkola
Kirjoittaja on Loimaan Vasemmistoliiton ehdokkaana kuntavaaleissa. Kirjoitus on julkaistu alunperin 23.3.2017 Hannes Mikkolan kuntavaaliehdokas.fi-sivuilla.