Yksityistämistä merkitsevä sote-uudistus on nyt kansalaisten käsissä: ”Sitä saa mitä tilaa”

 

Vasemmistoliiton kansanedustajat Annika Lapintie ja Kari Uotila sekä puolueen puheenjohtaja Li Andersson puhuivat työväentalolla salin täyteiselle yleisölle. 9.10.2016. Ja Loimaalla kun oltiin, keskusteluun nousi aluesairaaloiden tilanne, niin Varsinais-Suomessa kuin koko maassa, samoin uusi päivystysasetus ja sen vaikutukset aluesairaaloille. Puheenvuoroissa nostettiin esille myös valtatie 9 kehittäminen ja tien turvattomuus, sekä vanhuspalvelujen hoitajamitoitus, jota maan hallitus esittää laskettavaksi.
Kansanedustajat Annika Lapintie, Li Andersson ja Kari Uotila Loimaan työväentalolla 9.10.2016.
Li Andersson totesi, että uusi sote-malli on epäselvä. Palveluihin ajetaan tilaaja-tuottaja -mallia, joka on byrokraattinen ja kallis. Maakunnille annetaan järjestämisvastuu ja palveluja tilataan tuottajalta. Tuottajana voi olla yksityinen tai julkinen tai joku malli siltä väliltä, tilanne on kaikille sekava. Lisäksi malli tuo lisäkustannuksia.

Kaikista harmittavaisin on tuo termi ”valinnanvapaus”, jolla ulkoistamista markkinoidaan, mitä se mahtaa tarkoittaa. On pelättävissä, että se tarkoittaa pelkästään yksityistämistä. Mikäli valinnanvapaudella tarkoitettaisiin esimerkiksi erityisiä palvelutaloja vanhuksille, asia olisi hyvä. Nykyinen oikeistopoliitikkojen siirtyminen yksityisiin firmoihin kertoo siitä, että nyt yksityistämisellä on tarkoitus tehdä bisnesmiehille rahaa. Vasemmistoliitto on pitkään kannattanut vahvoja maakuntia. Mutta koska esimerkiksi valinnanvapaus on auki, Vasemmistoliito vastustaa aiottua palvelujen heikentämisiä.

Jarmo Rasi otti osaa keskusteluun kansanedustajien vierailulla.
Loimaalaisten murhe sairaalan tilanteesta nousi esille monta kertaa. Kirurgisia toimenpiteitä ollaan viemässä pois, samoin kuin yöaikaista päivystystä. Mitä tulee tilalle, mitä sairaalassamme tehdään jatkossa, se on hämärän peitossa. Aluesairaaloille suunnataan lähipalveluita. Läsnäolleille kansanedustajille korostettiin, että termi ”lähipalvelu”, joita aluesairaaloille tarjotaan, on avattava riittävän hyvissä ajoin ennen päivystysasetuksen hyväksymistä ja sote- uudistuksen toimeenpanoa.

Loimaalaisten tulevaisuuden kannalta tulossa olevat maakuntavaalit ovat erittäin tärkeät. Niissä valitaan maakuntavaltuusto, joka jatkossa hoitaa sosiaali- ja terveysasiat. Kuntien omalle kontolle jäävät tulevaisuudessa päivähoito, vanhustenhuolto, sivistyspuoli ja tekninen sektori.

Kuitenkin kansalaiset vaaleissa ratkaisevat ja loppupeleissä ”sitä saa mitä tilaa”. Äänestäjillä on tärkeä rooli näihin linjauksiin, kuten nyt on nähty. Nykyinen malli on hyväosaisten malli. Edellinen sote-malli oli Vasemmistoliiton mielestä parempi, sillä sitä tehtiin parlamentaarisesti, kaikkia eduskuntaryhmiä kuullen.

Jarmo Rasi,
​Loimaa

Kirjoitus on julkaistu Loimaan Lehdessä 13.10.2016

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *